ANDERSONVILLE RESIDENCE

Modern Renovation and Addition in Andersonville

Located in the Andersonville neighborhood of Chicago, the original single-story ranch style residence was purchased with the intent of substantial renovation. The client chose this neighborhood due to it’s proximity to Lake Michigan, fine dining, and public transportation to work. However inflated housing prices at the time of purchase prevented him from purchasing something completely finished. Consequentially, he decided to renovate the ‘ugly house on the block’ into his dream home.

Initial goals in this project were to open up the claustrophobic first floor to create a direct connection through all spaces and to bring as much natural light into the interior portions. By adding a second floor and finishing the basement level, we were able to create a total of 4 bedrooms and 3-1/2 bathrooms. Multiple mechanical systems were installed in order to zone levels individually. The curved form with deep overhang defining the entry responds to the orientation of the western sun; clerestory windows bring ambient light into the interior without an excess of heat gain. In order to keep his costs down, the client worked with us on the architectural design, and drew interior design assistance from some of his close friends who work in that field. The result of this collaboration was a distinctive overlay of spaces and materials customized for our clients’ unique needs. Materials for this project include caramelized bamboo floors, redwood siding, and concrete stucco.


© Square Root Architecture + Design, Ltd.