WICKER PARK RESIDENCE

Classic Chicago Workmans Cottage meets Modern Addition

This project commenced with the rehabilitation of an existing 1890’s workman’s cottage in the historic landmark neighborhood of Wicker Park, Chicago. A young, environmentally conscious couple purchased the building with the intention of restoring the existing building and constructing a modern addition to accommodate their growing family.

The initial intention for the design was to create a ‘background’ structure that would not compete with the simple design of the historic workman’s cottage. The development of this design led to a clean, yet rustic wooden box – pulling notions of materiality and form from the existing building in order to gain a dialog between the old and new. On the rear of the addition, the simple box opens up and reveals its more tectonic and playful side. By leaving an apparent void between the brick cottage and the new addition, it allows for breathing room between materials and pays homage to the many historic coach houses in the neighborhood.

The materiality of the home reflects the owners’ passion for the environment. Sustainable materials include recycled pickle-barrel siding, recycled concrete floor and countertops, bamboo cabinetry, and FSC certified wood. High efficiency mechanical systems, including in-floor radiant heat powered by solar thermal panels, along with spray foam insulation and high performance windows help to complement the modern interior finishes and create a comfortable and healthy interior environment.

This project is designed to receive Energy Star Certification through the U.S. Department of Energy and Chicago Green Home through the City of Chicago Green Permits Department.

© Square Root Architecture + Design, Ltd.